Macarons med julsmak
Jag brukar alltid göra Leilas recept på macarons, dem blir godast!
Och nu när det är jul så valde jag att smaksätta en med
saffran och en med pepparkakssmak.
Här är receptet!

Till dessa macarons jag gjorde så halverade jag detta receptet!! Annars blir det massor.
Mandelkakor:
3-4 ekologiska äggvitor
½ dl strösocker
125 g skållad och malen sötmandel
4 dl florsocker
2 tsk kakao
½ dl strösocker
125 g skållad och malen sötmandel
4 dl florsocker
2 tsk kakao
Smörkräm:
100 g mjukt smör
1 ½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 ekologisk äggula
Några droppar valfri karamellfärg
100 g mjukt smör
1 ½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 ekologisk äggula
Några droppar valfri karamellfärg
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en fast maräng.
- Blanda försiktigt ner mandel, florsocker och kakao.
- Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.
- Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.
- Dra bort kakorna från pappret direkt och låt kallna.
Smörkräm
- Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
- Vispa ner äggula.
- Färga eventuellt med karamellfärg.
- Spritsa ut krämen på undersidan av 25 macarons. Lägg resten över som lock.
Detta behöver du för mina saffrans och pepparkaksmacarons:
Saffransessens och gul karamellfärg.
Malen nejlika, malen ingefära, malen kanel och karamellfärg som gör så det blir brunt.
Först delade jag mandelkakssatsen i två olika skålar.
Sedan färgade jag den ena med lite gul färg och saffransessensen.
Den andra färgade jag med brun karamellfärg (jag blandade grön, röd, gul och blå).
Smörkrämen delade jag också upp i två olika skålar.
Den ena smaksatte jag med gul karamellfärg och saffransessens (samma som kaksmeten)
Den andra smaksatte jag med nejlika, ingefära och kanel.
(man får prova sig fram med mängderna och smaka av).
Och såhär blev resultatet!
Lite misslyckade macarons men goda blev dom!


Dem skulle egentligen rest sig mycket mer.
Tipset jag kan ge är att INTE stressa som jag gjorde igår.
Ta det lugnt och blanda försiktigt så inte luften försvinner.

Recept taget från: http://www.leila.se/leilas-macarons/leilas-recept/bakverk/index1,23.htm?id=3178