Saffranskrans med vanilj
Den här kransen är sååååå god!
Den blir så saftig med vaniljkrämen emellan och den är riktigt fin att ge bort!
Det luktar jul i hela huset när man bakar den med.
Så skippa lussekatterna och baka en saffranskrans istället!

Ingredienser:
50 g smör eller margarin
1 påse saffran (à 0,5 g)
2 dl mjölk
15 g färsk jäst för söta degar
1/2 dl kesella (10 %)
1/2 dl strösocker
1 krm salt
6 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör eller margarin
1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Pensling:
ägg
pärlsocker
Gör såhär:
- Smält matfettet. Stöt saffranet med en mortelstöt eller kavel på påsen. Rör ner saffranet i det smälta smöret. Tillsätt mjölken och värm tills ca 37ºC. Smula ner jästen i en degbunke.
- Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Tillsätt kvarg, socker och salt rör om. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Täck den med en bakduk och låt jäsa 30-45 minuter.
- Rör matfettet, socker och vaniljsocker smidigt till fyllningen. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda igenom den med ev. resten av mjölet.
- Spänn fast ett bakplåtspapper i en rund form ca 24 cm i diameter med löstagbar kant, kavla ut till en kaka. Bred på fyllningen. Rulla ihop degen och skär ca 4 cm breda bitar. Lägg dem i formen med snittytan upp. Täck med en bakduk och låt jäsa ca 40 minuter. Sätt ugnen på 200ºC.
- Pensla med uppvispat ägg, strö på pärlsocker.
- Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 minuter. Låt kallna på galler övertäckt med bakduk.

Var försiktig med smöret bara så temeraturen INTE överstiger 37 grader, då jäser den inte.
Jag tog också lite mer fyllning än det stod så den blev extra krämig!
Knyt ett rött band runt och lägg den på ett fat med lite cellofanpapper om och ge bort! Perfekt present!


Recept taget från: http://www.ica.se/recept/saffranskrans-med-vanilj-713180/