Recept på smörgåstårtor!
Recept två 16 portioners smörgåstårtor:
Äggröra till BÅDA tårtorna:
Ca 15 kokta ägg
4 stora slevar majonnäs
30g Findus fryst dill
Gör såhär:
Dela äggen i äggdelare först en gång och sedan en gång igen på andra hållet. Blanda sedan ihop äggen med majonnäsen och dill. OBS! tag lite majonnäs i taget så det inte blir för mycket. Majonnäsen (i alla recepten) är en light variant som inte är lika skarp i smaken som vanlig. Späd gärna ut majonnäsen med crème fraiche om du tar vanlig.
Skinkröra:
350g skivad rökt skinka
½ purjolök
3 stora slevar majonnäs
Gör såhär:
Mixa skinkan i matberedare, och sedan purjolöken (Alternativt finhacka). Blanda samman skinka, purjolök och majonnäs.
Baconröra:
350g tärnat bacon
300g Philadelphia ost vitlök & örter
2,5 dl crème fraiche
1 rödlök
Svartpeppar
Gör såhär:
Stek baconet knaprigt och lägg i tallrik med hushållspapper. Blanda samman resternade ingredienser och tillsätt baconet när den svalnat.
Laxröra:
350g kallrökt lax
1 burk svart rom
4 dl lätt crème fraiche
Lite fryst gräslök
Lite fryst dill
En halv tub pepparrotsvisp
1 rödlök
Citronsaft
Gör såhär:
Lägg undan 5 bitar lax till garnering. Mixa resten i matberedare eller finhacka. Hacka lök och blanda sedan samman alla ingredienser. Detta blir en ganska stor laddning laxröra, så det kommer bli över!
Räksallad:
400g räksallad
Lite färska räkor
Citronsaft
Lite fryst dill
Gör såhär:
Blanda ihop alla ingredienser :)
Garnering (till båda tårtorna):
En kruka grönsallat
2 gurkor
500g körsbärstomater
2 citroner
Färsk dill
Färsk persilja
4 paket landgångsbröd á 8st = 32st brödskivor totalt
1 burk svart rom
Fem laxskivor (sparat från laxröran)
Räkor (jättesvårt att säga, men kanske en 2kg)
Rostbiff (samma här, men en ca 40 skivor)
Remouladsås
Rostad lök
1 paket physalis
Två stora slevar majonäs
Fryst gräslök
Kokta ägg (ca 10-15 st)
Räksmörgåstårta (16 portioner)
Lager:
Äggröra – Halva satsen av receptet ovan
Laxröra
Räkröra
Gör såhär:
Börja med att lägga fyra landgångsbröd på bredden och bred på ett lager räksallad. Lägg på ett nytt lager av bröd och sedan skall äggröran på. Tredje lagret bröd och sedan laxröran. Sista fyra skivorna bröd skall på sedan brer du hela tårtan med majonnäs. Snåla inte med majonnäs på kanterna, annars är det svårt för gurkan att fastna dagen efter. Plasta in och ställ i kyl över natten.
Dags att dekorera. Börja med att skiva gurka lite på sned i tunna skivor, gärna med hyvel eller matberedare. Lägg skivorna omlott runt hela tårtan på kanterna. Lägg sedan stora salladsblad i varje hörn och på långsidorna (snåla inte med grönt!). Lägg sedan tre skivor ägg i varje hörn. Sedan lägger du på räkorna i en ring runt hela tårtan så det blir ett tomt hål i mitten. Lägg sedan två rader med ägg runt mitten och strö lite fryst gräslök över alla äggen på tårtan. Fyll upp med resterande räkor i mitten. Det skall vara lika mycket räkor på hela tårtan! Rulla sedan ihopa de fem laxskivorna till rosor och tryck dit dem i varje hörn. Den femte skall vara i mitten med ett litet salladsblad under. Lägg svart rom i varje ros. Dekorera med skivad citron, gurka och körsbärstomater. Två citronskivor vid varje laxros, två gurkskivor på långsidorna och kortsidorna, tomater bredvid gurkan. Avsluta med persilja på gurkan och dill på citronerna. Plasta in och ställ in i kylen tills det är dags att avnjutas!
Rostbiffsmörgåstårta (16 portioner)
Lager:
Äggröra – Resten av röran
Skinkröra
Baconröra
Gör såhär:
Börja med att lägga fyra landgångsbröd på bredden och bred på ett lager baconröra. Lägg på ett nytt lager av bröd och sedan skall äggröran på. Tredje lagret bröd och sedan skinkröran. Sista fyra skivorna bröd skall på sedan brer du hela tårtan med majonnäs. Snåla inte med majonnäs på kanterna, annars är det svårt för gurkan att fastna dagen efter. Plasta in och ställ i kyl över natten.
Dags att dekorera. Börja med att skiva gurka lite på sned i tunna skivor, gärna med hyvel eller matberedare. Lägg skivorna omlott runt hela tårtan på kanterna. Lägg sedan stora salladsblad i varje hörn och på långsidorna (snåla inte med grönt!). Lägg sedan på rostbiffsskivorna lite skrynkligt och osymmetriskt, så det täcker hela tårtan. Viktigt att kolla så den täcker alla kanter så man inte ser brödet. Dags för remoulad, bara ös på ett lager remoulad över hela tårtan, sedan häll på rostad lök. Två skivor gurka i varje hörn och i mitten, där du tycker det behövs. Körsbärstomater vid gurkorna och physalis lite här och var. Sedan massor med färsk persilja. Plasta in och ställ in i kylen tills det är dags att avnjutas!