0 Läs mer >>
Efter att ha burit in den egenhugda granen blev där lite spill över med granris.
Det återanvände jag till framsidan av huset. Det är så mysigt att få in lite grönt i det tråkiga vintermörkret.
Det blev lite Erst inspirerat med, med min back med halm. Ni missade väl inte Ernst jul igår på 4:an?
 
Ville inte dölja dörrmattan så den fick ligga lite knöligt uppe på riset.
Våra gamla balkongmöbler har hamnat vid framsidan av huset, så de fick också ha lite granris.
Här är trälådan jag skrev om. Lite mörk bild men där ligger halm, granris och tre äpplen i.
Just nu står den bara i hallen som en dekoration.

GranrisFROSSA!

0 Läs mer >>
Idag har det varit riktigt mycket julstämning.
Vi var ute i skogen med våra grannar som äger skogarna här runt ikring och högg vår egna gran!
Efter en och en halv timme var vi klara.
Det var mycket svårare än jag trodde, man var så kräsen.
Men tillslut hittade vi den, och den kunde inte passat in bättre.
Jo vi hade ju klart hittat en bättre om vi hade köpt en färdig fin på stan,
men det är ju detta som är nöjet med det hela, att veta att man gjort det själv (lagligt, hehe).
Det var svårt att hitta någon som inte var gles mellan grenarna för alla granarna hade växt för fort
så topparna var tunna och glesa, men denna var den bästa vi hittade! Det var det värt.
Sedan var det roligaste kvar - att pynta den!!
Paketen låg tyvärr bara där under fotografering, annars hade Max (hunden) öppnat dem under natten.
Julgransfoten och mattan är från Rusta.
Julkulorna från Blomsterlandet och glittret, polkastängerna, stjärnan på toppen och belysningen från ICA Maxi.

Hugga gran

0 Läs mer >>
Jag brukar alltid göra Leilas recept på macarons, dem blir godast! 
Och nu när det är jul så valde jag att smaksätta en med
saffran och en med pepparkakssmak.
Här är receptet!
 
Till dessa macarons jag gjorde så halverade jag detta receptet!! Annars blir det massor.
 
Mandelkakor:
3-4 ekologiska äggvitor
½ dl strösocker
125 g skållad och malen sötmandel
4 dl florsocker
2 tsk kakao
 
Smörkräm:
100 g mjukt smör
1 ½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 ekologisk äggula
Några droppar valfri karamellfärg
 
Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en fast maräng.
  3. Blanda försiktigt ner mandel, florsocker och kakao.
  4. Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.
  6. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.
  7. Dra bort kakorna från pappret direkt och låt kallna.

Smörkräm

  1. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
  2. Vispa ner äggula.
  3. Färga eventuellt med karamellfärg.
  4. Spritsa ut krämen på undersidan av 25 macarons. Lägg resten över som lock.
Detta behöver du för mina saffrans och pepparkaksmacarons:

Saffransessens och gul karamellfärg.
Malen nejlika, malen ingefära, malen kanel och karamellfärg som gör så det blir brunt.
 
Först delade jag mandelkakssatsen i två olika skålar.
Sedan färgade jag den ena med lite gul färg och saffransessensen.
Den andra färgade jag med brun karamellfärg (jag blandade grön, röd, gul och blå).
 
Smörkrämen delade jag också upp i två olika skålar.
Den ena smaksatte jag med gul karamellfärg och saffransessens (samma som kaksmeten)
Den andra smaksatte jag med nejlika, ingefära och kanel.
(man får prova sig fram med mängderna och smaka av).
 
Och såhär blev resultatet!
Lite misslyckade macarons men goda blev dom!
Dem skulle egentligen rest sig mycket mer.
Tipset jag kan ge är att INTE stressa som jag gjorde igår.
Ta det lugnt och blanda försiktigt så inte luften försvinner.
Recept taget från: http://www.leila.se/leilas-macarons/leilas-recept/bakverk/index1,23.htm?id=3178
 
 

 

Macarons med julsmak

0 Läs mer >>
Den här kransen är sååååå god!
Den blir så saftig med vaniljkrämen emellan och den är riktigt fin att ge bort!
Det luktar jul i hela huset när man bakar den med.
Så skippa lussekatterna och baka en saffranskrans istället!
 
 
Ingredienser:
50 g smör eller margarin
1 påse saffran (à 0,5 g)
2 dl mjölk
15 g färsk jäst för söta degar
1/2 dl kesella (10 %)
1/2 dl strösocker
1 krm salt
6 dl vetemjöl
 
 
Fyllning:
75 g smör eller margarin
1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
 
 
Pensling:
ägg
pärlsocker
 
Gör såhär:
  1. Smält matfettet. Stöt saffranet med en mortelstöt eller kavel på påsen. Rör ner saffranet i det smälta smöret. Tillsätt mjölken och värm tills ca 37ºC. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Tillsätt kvarg, socker och salt rör om. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Täck den med en bakduk och låt jäsa 30-45 minuter.
  3. Rör matfettet, socker och vaniljsocker smidigt till fyllningen. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant.
  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda igenom den med ev. resten av mjölet.
  5. Spänn fast ett bakplåtspapper i en rund form ca 24 cm i diameter med löstagbar kant, kavla ut till en kaka. Bred på fyllningen. Rulla ihop degen och skär ca 4 cm breda bitar. Lägg dem i formen med snittytan upp. Täck med en bakduk och låt jäsa ca 40 minuter. Sätt ugnen på 200ºC.
  6. Pensla med uppvispat ägg, strö på pärlsocker.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 minuter. Låt kallna på galler övertäckt med bakduk.
Var försiktig med smöret bara så temeraturen INTE överstiger 37 grader, då jäser den inte.
Jag tog också lite mer fyllning än det stod så den blev extra krämig!
Knyt ett rött band runt och lägg den på ett fat med lite cellofanpapper om och ge bort! Perfekt present!
Recept taget från: http://www.ica.se/recept/saffranskrans-med-vanilj-713180/
 
 

Saffranskrans med van...

0 Läs mer >>
Nu är det söndag igen och tredje ljuset är tänt.
Det har varit en bra vecka med mycket jobb och julpyssel.
I eftermiddag ska vi hugga ner en gran och börja pynta den!
Inte haft en riktig gran på flera år så det ska bli kul.
 
 
TORSDAG: I torsdes var det ju lucia, då åkte jag och min sambo till Broby kyrka
och tittade på min kompis Malin som var lucia.
 
 
FREDAG: I fredes åkte vi till min farmor i Helsingborg och åt god middag med några från släkten.
Innan vi åkte dit bakade jag en jättegod saffranskrans och slog in lite fler paket jag tog med mig.
 
Lite mer inspiration om hur man kan slå in sina julklappar. Jag kör fortfarande på samma tema - natur.
Recept kommer i nästa inlägg.
 
LÖRDAG: Lördagen började med jobb på förmiddagen sen bakade jag lite macarons till grannen med lite inspiration av julen. Sedan åkte vi till våra kompisar i Hässleholm och hade en mysig lördagkväll. 
 

3:e advent och en lit...

0 Läs mer >>
Nu i december tycker jag det är mysigt att ha riktiga söndagsmiddagar när det är advent.
Förra söndagen var Mattias pappa och farmor här och jag hade lagat skinkstek i ugn
med rotfrukter och god sås till. 
Idag var det bara jag och Mattias, det blev lövbiff med potatisbakelser. 
 
Det var första gången jag gjorde dem så det fanns lite jag skulle ändrat på till nästa gång.
Som att smörja formen först innan jag lägger i dem, eller lägga dem i muffinsformar
och göra dem lite kortare så dem inte blir sneda.
haha...
 
Potatisbakelserna gör man med potatismos, smördeg och lite uppvispat ägg
som man penslar i kanterna när man rullar ihop dem. Sedan lite roven ost på toppen.

Söndagsmiddag

0 Läs mer >>
Här är lite inspiration om hur man kan slå in sina julklappar iår. 
Jag valde att göra alla enhetliga med temat natur.
Det är bara fantasin som sätter gränserna.
Hittade alla tillbehör i Hässleholm:
Naturpappret - TIGER, 10:-/st
Spetsbandet - MIXHUSET, 15:-/m
Naturbandet - MIXHUSET, i stor rulle ca 35:- (den har räckt till massor av saker)
Lack och stämpel "god jul" - NISSES, gick på sammanlagt ca 80:-
Ros - TINZIMARA, 15:-/st

Julklappsinslagning

0 Läs mer >>
2:a ljuset är tänt och det är redan 9:e december.
Idag blir det att stanna hemma och ta det lugnt.
Vi passar lilla Emma idag med så det blir massa bus i snön.
 
 
Emma och Max är i full gång och busar.
Emma tycker det är så spännande här ute på landet, finns mycket att spana och spåra efter.

2:a advent

0 Läs mer >>
Vi gick upp klockan nio idag för båda var lediga från jobbet, gjorde några mackor (av surdegsbrödet)
med smör och ägg och värmde lite oboy i en termos och begav oss ut i skogen med djuren. 
Katterna är lite mesiga när vi ska gå ut i snön, när vi stannade och fika ville de bara ligga i rycksäcken
och sitta på Mattias axlar, haha..
 
Ulla heter katten med mest vitt i ansiktet och den helt svarta heter Molly.
 
Lille Max fick ha sin overall på sig.

Morgonpromenad i skog...

0 Läs mer >>
Igårkväll bakade jag och min sambo Mattias surdegsbröd för första gången!
För att det inte skulle bli allt för svårt köpte jag en färdig surdeg från Kronjäst där recept stod på baksidan!
Det tog rätt så lång tid för det skulle jäsa i sammanlagt tre timmar. Men OJ så gott det var på morgonen med en surdegsmacka med stekt ägg på!
 
Här är surdegen jag köpte, det blev två bröd! (Bild lånad från google). 
 

Surdegsbröd

0 Läs mer >>
Den här byrån fick jag av Ronny som annars skulle ge den till loppis. 
Då fick jag en idé att fixa den lite. 
Såhär såg den ut före "renoveringen":
 
 
Jag köpte tre paket kökshandtag på IKEA. Modellen heter "FÅGELBODA" och kostar 49:-/ 2-pack.
Och såhär blev slutresultatet när den kommit in i rätt miljö: 
 
 
Enkelt men roligt!

Renovering!